FabLab, què és?

Els Fab labs són uns espais d’experimentació en el camp de la producció que s’integren dins dels contextos locals on se situen. Per tant, hi ha una gran diversitat entre els objectius, projectes i realitzacions, models de negoci i articulacions locals segons cada Fab lab. Alguns es dirigeixen explícitament a artistes i creuen la fabricació digital a les experiències i ambients dels hackerspaces, quan altres s’orienten a la solució de problemes socials i de salut; alguns es financen de forma pública, altres busquen els models de negocis que els sostindran. Els projectes que han estat desenvolupats en els Fab labs inclouen turbines solars i hidràuliques, ordinadors i xarxes de dades wireless (client lleuger), instruments d’anàlisi per a l’agricultura i la salut, cases personalitzades, màquines de
prototipat ràpid i molts altres.

Segons la definició de la Fab Foundation, 1 Fab lab es defineix de la següent manera:

Missió: els fab labs són una xarxa global de laboratoris locals que afavoreixen la creativitat proporcionant als individus eines de fabricació digital.
Accés: qualsevol persona pot utilitzar el Fab Lab per fabricar gairebé qualsevol cosa (que no faci mal a ningú); ha d’aprendre a fer-ho per si sol i ha de compartir l’ús del laboratori amb altres usuaris.
Educació: l’ensenyament en el Fab Lab es basa sobre projectes en progrés i aprenentatge entre iguals; els usuaris han de contribuir a la documentació ia la instrucció.
Responsabilitat: els usuaris són responsables de:
seguretat: saber treballar sense fer mal a les persones ni a les màquines
neteja: deixar el laboratori més net encara que abans d’usar-lo
operacions: contribuir al manteniment, a la reparació, i al seguiment de les eines, de les necessitats i dels incidents.
confidencialitat: els dissenys i els processos desenvolupats en els Fab labs han de quedar-accessibles a l’ús individual encara que la propietat intel·lectual pugui ser protegida segons elecció de l’usuari.
negoci: activitats comercials poden covar en els Fab labs però no poden entrar en conflicte amb l’accés obert; haurien de créixer més enllà del laboratori en lloc de dins; s’espera que aquests negocis beneficiïn els inventors, laboratoris i xarxes que han contribuït al seu èxit.

Deja un comentario